Hoe houd je een vakantie zo goedkoop mogelijk?

Vakanties kunnen heel erg leuk zijn, maar ze lopen ook al snel in de kosten. Vaak kost het al aardig wat om op de plek van bestemming te komen, zeker wanneer deze buiten Europa ligt. Het budget kan dan direct al aardig slinken. Het kan daarom verstandig zijn om te kijken op welke manieren je de vakantie zo goedkoop mogelijk kunt houden. Niet omdat je dan geld overhoudt, maar omdat je op die manier alles kunt doen op de vakantie, zonder dat je direct over het budget heen zal gaan.

De reis

Er zijn verschillende manieren om naar een locatie te komen. Ga je vliegen, kun je met de auto of zijn er nog meer manieren om er te komen? Het kan zeker lonend zijn om dit eens naast elkaar te zetten en de mogelijkheden te vergelijken. Het zal blijken dat de verschillende vliegreizen verschillende prijzen hebben. Bijzonder vroeg vliegen is vervelend omdat je dan vroeg uit bed moet, maar wanneer je hier al direct tientjes mee kunt besparen, en bijna een complete dag wint aan vakantie op de bestemming, dan kan het toch zeker de moeite waard zijn om dit eens te overwegen.

Beperk je niet tot één aanbieder voor de reizen. Vergelijk de prijzen, overweeg de mogelijkheden en schuif met de reisdata wanneer je hier mogelijkheid toe hebt. Het kan namelijk een groot verschil maken en dat is direct aan het budget te merken.

Overnachten

Het is aantrekkelijk om te kiezen voor luxe overnachtingen met alles erop en eraan, maar hoe verstandig is het om te kiezen voor het meest exclusieve hotel? De meeste mensen komen er tijdens de vakantie achter dat zij nauwelijks in het hotel zijn tijdens de vakantie, omdat zij meer buiten het hotel actief zijn. Op de overnachtingen kun je goed besparen. Kijk eens verder dan de hotels, zoek eens naar leukere overnachtingen, of betere prijzen. Wanneer je 10 nachten blijft en je bespaart 25 euro per nacht, dan heb je al direct een veel groter budget voor de rest van de vakantie. Afhankelijk van de vakantiebestemming kan dit gewoon een compleet dagmenu zijn aan eten en drinken met een beetje geluk!

Vermijd impulsieve aankopen

Tijdens de vakantie is het makkelijker om geld uit te geven. Je bent op vakantie en je hebt het verdiend, dus is het aantrekkelijk om gewoon even de rem eraf te halen. Toch zorgen de impulsieve aankopen voor een groot gat in het budget en blijkt vaak dat niet eens alles mee terug naar huis kan. Zet daarom voor jezelf een budget op en geef niet zomaar het geld uit zonder eerst even na te denken over hoe handig het is.

Nog een tip: Ga je naar een locatie met een vreemde munteenheid, neem dan een omrekentabel mee zodat je ook kunt berekenen hoeveel geld je uitgeeft. Betaal liever niet alles met de pinpas. Dit is gevoeliger voor fraude en zorgt er ook nog eens voor dat je veel minder overzicht kunt houden tijdens de vakantie, waardoor je ongemerkt meer geld uit zal geven dan eigenlijk de bedoeling was. Op die manier kun je het ook echt leuk houden voor jezelf en voor je portemonnee.

Het geld dat je op deze manier weet te besparen, kun je gebruiken voor leuke uitstapjes, maar je kunt het geld uiteraard ook laten staan voor een volgende vakantie!