Hoe vaak gaan we op vakantie?

Er zijn weinig dingen die de dagen zo lekker kunnen breken als het aftellen tot de vakantie begint. De meeste mensen gaan jaarlijks meerdere malen op vakantie, al zijn er ook mensen die de vakanties in de tuin doorbrengen. Heb je kinderen, dan is de kans groot dat je wat meer moet puzzelen om de vakantie rond te krijgen. Heb je geen kinderen, of ben je helemaal vrijgezel, dan is het wat makkelijker om ook buiten het seizoen op vakantie te gaan. Hoe vaak gaan we eigenlijk op vakantie?

Gaan we op vakantie?

Eerst moet er even duidelijk gemaakt worden dat een kwart van de Nederlanders niet op vakantie gaat. Wanneer zij vrije dagen of weekenden hebben, besteden zij deze bij huis. Er wordt vaak gedacht dat dit met het inkomen te maken heeft, maar dat is lang niet altijd de reden voor het niet op vakantie gaan. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die hun huis verbouwen in de vakantieperiode, of mensen die liever een paar keer een dagje uit gaan in plaats van het op vakantie gaan. Oordeel dus niet te snel, niet op vakantie gaan kan een zeer bewuste keuze zijn.

Zij die wel op vakantie gaan

De meeste Nederlanders gaan wel met regelmaat op vakantie. Zij gaan gemiddeld twee keer per jaar een langere periode op vakantie (meer dan een week) en proberen daarnaast nog kleinere uitstapjes te maken wanneer het budget dit toestaat. De meeste Nederlanders gaan naar landen zoals Frankrijk en Spanje, maar ook Turkije wint steeds meer terrein opnieuw. Overigens gaat ongeveer een derde van de vakantiegangers op vakantie in eigen land. Dat heeft vaak te maken met de aanwezigheid van kleine kinderen, de kleinere afstanden die zo gereisd moeten worden en de mogelijkheid om een vakantie te vieren met een grotere groep, of gewoon in de eigen taal.

Uiteraard zijn er veel statistieken te vinden over de mensen die op vakantie gaan, maar wat echt opvalt, is dat de statistieken nooit met elkaar overeenkomen. Er zijn altijd onderzoeken die sterk afwijken van het gemiddelde en dat is logisch. Het ligt er namelijk maar net aan welke mensen je vraagt en op welk moment dat gebeurt. Wat belangrijk is, is dat we graag onze vrije dagen op onze eigen manier indelen, en dan maakt het niet eens zoveel uit of dat in eigen land is, in eigen tuin, of in een volledig vreemd gebied waar we nog nooit eerder geweest zijn.