Waar gaan Nederlanders op vakantie?

Er is een lange periode geweest waarin veel Nederlanders op vakantie gingen naar dezelfde gebieden. De meest bekende voorbeelden zijn de Belgische Ardennen en de Spaanse kust, waarbij vooral het laatste gebied hilarische dingen opleverde. Op een gegeven moment was het zo erg dat er Nederlandse uitbaters naar Spanje gingen om daar frietkramen te beginnen. Ook was het personeel in de hotels en de bars meestal Nederlands, waarmee er gewoon Nederlands gesproken kon worden tijdens de vakantie in Spanje. Campings speelden hier zelfs op in. Tegenwoordig zijn we wat meer vindingrijk en gaan we op vakantie naar verschillende gebieden, waarbij vaak leuke pareltjes gevonden kunnen worden. Waar gaan Nederlanders tegenwoordig heen?

Een lange lijst

Nederlanders staan erom bekend dat zij graag de prijzen vergelijken en hebben ook de naam dat zij veel op het internet zitten om de beste kansen voor de beste prijzen te scoren. Dit is direct ook goed te merken wanneer er gekeken wordt naar de vakanties en de vakantiebestemmingen. Er is namelijk een lange lijst met bestemmingen die wij kiezen en deze bestemmingen hebben allemaal eigen voordelen waardoor zij interessant zijn. Een voorbeeld: Italië is een bestemming voor de mensen die goed en lekker willen eten voor een leuke prijs, maar is ook zeer in trek bij de mensen die veel cultuur op willen snuiven tijdens de vakantie. Engeland is weer bekend onder de mensen die er een leuk feestje van willen maken, of die het platteland van Groot-Brittannië willen verkennen omdat er zoveel verhalen over zijn.

Een gebied dat sterk in trek was de afgelopen jaren, was Scandinavië. Veel mensen gingen op zoek naar de fjorden in Noorwegen, de vele meren van Zweden en de kou van Finland. Op het moment dat Nederlanders hier duidelijk op in gingen spelen, nam de stroom toeristen af. Op dit moment zijn het vooral nog groepen mannen die een visvakantie willen hebben, maar de grote stroom toeristen uit Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Nederlanders steeds minder aanwezig zijn in dit gebied. We zijn duidelijk op zoek naar nieuwe gebieden en hebben die gevonden. Er zijn steeds meer vakantiegangers die kiezen voor gebieden zoals Zuid-Afrika, Canada en Australië. De gebieden die veel verder weg liggen dus.

Dat is mogelijk dankzij het internet en de relatief lagere prijzen die overal te vinden zijn wanneer je op tijd een vakantie wilt gaan boeken. Het betekent ook dat we locaties en tips kunnen vinden voor bestemmingen waar we van tevoren nooit aan gedacht zouden hebben. Dat betekent ook dat er geen standaard lijst meer is met bestemmingen die we bijzonder vaak kiezen of waar veel Nederlanders te vinden zijn, omdat we steeds meer verspreid over de wereld een vakantie zoeken, en ook weten te vinden.