Waarom bewegen?

Als je te weinig beweegt vergroot je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, zwakke botten en psychische klachten. Het is daarom erg belangrijk om goed te bewegen of je nu jong of oud bent. Door te bewegen wennen je spieren, hart, longen en bloedvaten hier automatisch ook aan. Hierdoor kost bewegen minder moeite. Tevens voel je jezelf fitter en is de kans op gezondheidsklachten een stuk kleiner. 

Opbouwen

Als je wilt beginnen met bewegen is het slim om dit rustig op te bouwen en niet meteen te veel te doen. Dit kun je al heel eenvoudig doen door gewoon een stuk te wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift, een stukje te fietsen enzovoort. Op deze manier kost het je ook geen extra tijd. 
Mocht je uiteindelijk toch intensiever willen bewegen zou je kunnen gaan hardlopen, wielrennen, voetballen, tennissen, enzovoort. Door intensiever te bewegen versterk je ook meteen je botten en spieren en hou je ze in een goede conditie.  Je botten versterk je vooral door te gaan hardlopen, wandelen, traplopen, touwtje te springen of gewichtheffen. En je spieren door krachttraining, zwemmen, fietsen, voetbal en bijvoorbeeld te tennissen. 

Stel een doel op

Er zijn genoeg mogelijkheden om te gaan sporten. Het is hierbij belangrijk dat je een sport uitkiest die bij je past. Dit kan zijn, dat je lid wordt van een sportvereniging, dat je zelf gaat sporten vanuit huis of misschien wel met een vriend afspreekt om samen te gaan sporten. Het is ook altijd fijn voor jezelf om een doel te hebben. Schrijf op wat je wilt bereiken. Wil je meer energie? Wil je afvallen? Wil je een gezondere levensstijl? Door een doel voor jezelf te bepalen is het ook makkelijker om het bewegen vol te houden. 

Pubmed-afvallen